Р Е Ш Е Н И Е №105 от 27 април 2022 година, ОТНОСНО: Учредяване право на строеж върху имот – частна общинска собственост, чрез публично оповестен конкурс

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

 

Р Е Ш Е Н И Е

105

от 27 април 2022 година, взето с Протокол №5

 

 

ОТНОСНО: Учредяване право на строеж върху имот – частна общинска собственост, чрез публично оповестен конкурс

 

Предложението на Кмета на Общината е законосъобразно и мотивирано. С продажбата на вещното право на строеж ще се реализират предвижданията на застроителния план на гр. Пазарджик, ще се задоволят потребностите на гражданите на общината и ще се осигури бюджетът в приходната му част.

Поради това, Общинският съвет – Пазарджик, след като обсъди предложението на Кмета на Общината Тодор Попов, на основание чл. 21, ал. 1 т. 8, във връзка с ал. 2 от ЗМСМА, чл. 37, ал. 1 от Закона за общинската собственост, чл. 45, ал. 1, т. 3 и чл. 62, ал. 1, т. 1 от Наредба за реда за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, под наем и за разпореждане с имоти и вещи - собственост на Община Пазарджик и правомощията на Кмета на Общината и на кметовете на кметства

 

Р Е Ш И:

 

І. Да бъде учредено право на строеж в поземлен имот (ПИ) с идентификатор 55155.506.1324 (пет пет едно пет пет точка пет нула шест точка едно три две четири) по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрен със Заповед № РД-18-97/28.10.2008 г. на Изпълнителния Директор на АГКК-София, Заповед за изменение на КККР № КД-14-13-140/15.05.2012 г. на началник на СГКК – Пазарджик, с адрес на поземления имот: гр. Пазарджик. п.к. 4400, ул. „Стоян Василев”, с площ от 97 (деветдесет и седем) кв.м, трайно предназначение на територията; „урбанизирана”, начин на трайно ползване: „за автогараж”, който имот по ПУП-ПРЗ на квартал 138, одобрен с Решение № 17/15.12.2011 год. на Общински съвет – Пазарджик, съставлява УПИ X (десет) – за гаражи в кв. 138 по плана на гр. Пазарджик, актуван с Акт за частна общинска собственост № 6210/08.03.2022 год., дв. вх. рег. № 1766/11.03.2022 г., том 6, № 95, вписан в Агенция по вписванията – Служба по вписванията Пазарджик, при съседи на поземления имот: ПИ с идентификатор 55155.506.9508, ПИ с идентификатор 55155.506.1481 и ПИ с идентификатор 55155.506.1330, върху който имот по застроителния план на гр. Пазарджик за изграждане на 4 (четири) броя гаражи, съгласно специализирана схема рег. № 511 от 07.10.2021 г., одобрена от гл. архитект на Община Пазарджик и съгласувано с изх. № 15308/01.02.2022 г. от „ВиК услуги” ЕООД, подробно описани в Приложение № 1, без право на промяна на предназначението на обекта.

 

ІІ. Конкурсът да се проведе при следните приоритетни условия и ред, както следва:

 

ІІІ. Начална цена на учреденото право на строеж за един гараж: 2911 лв. (две хиляди деветстотин и единадесет лева).

 

ІV. Приоритетни условия при избор на ПРИОБРЕТАТЕЛ:

 

ІV.1. Предложена най-висока цена на учреденото право на строеж, но не по-ниска от посочената в точка III. Максимален брой 40 (четиридесет) точки получава кандидатът, предложил най-висока цена.

 

ІV.2. Срок за реализиране на учреденото право на строеж до 24 (двадесет и четири) месеца след сключване на договора за учредяване правото на строеж. Максимален брой 10 (десет) точки, получава кандидатът, предложил най-кратък срок.

 

ІV.3. Срок по договор за поставен гараж в кв. 138 по регулационния план на гр. Пазарджик, сключен между Община Пазарджик и кандидата, през който последният е внасял месечни такси за ползван общински терен. Максимален брой 20 (двадесет) точки, получава кандидатът, удостоверил най-дълъг срок, за който е внесъл такси.

 

  1. Комисията класира на първо място участника, който е събрал най-много точки. При равен брой точки, за спечелил се обявява този кандидат, който е предложил най-висока цена на учреденото право на строеж по т. ІV.1. Ако има двама или повече кандидати, които са посочили една и съща най-висока цена и са с равен брой точки, то помежду им се извършва наддаване при условията на публичен търг с явно наддаване, с наддавателна стъпка от 100 лв. (сто лева) и за спечелил конкурса се обявява този кандидат, който предложи най-висока цена.

V.1. Точките на кандидатите, които не са предложили най-висока цена по т. ІV.1. и най-дълъг срок по т. ІV.3, се оценяват пропорционално на максималния брой точки, по формулата:

Х= (В : С) . А

Където:

  • „Х” е броят точки, които получава кандидатът за условието по т.ІV.1 и по т.ІV.3;
  • „В” е направеното предложение от съответния кандидат: в лева - за предложена цена и в месеци – за срок;
  • „С” е предложението, получило най-голям брой точки: в лева - за предложена цена и в месеци – за срок;
  • „А” е обявеният максимален брой точки за съответното условие;

V.2. Точките на кандидатите, които не са предложили най-кратки срокове по т.ІV.2, се оценяват пропорционално на максималния брой точки, по формулата:

Х = (С : В) . А

Където:

  • „Х” е броят точки, които получава кандидатът;
  • „С” е предложението, получило най-много точки (в месеци);
  • „В” е направеното предложение от съответния кандидат (в месеци);
  • „А” е обявеният максимален брой точки.

 

. Обектите, предмет на конкурса, могат да бъдат оглеждани на място всеки работен ден от 08.30 ч. до 12.30 ч. и от 13.30 ч. до 17.00 ч. след датата на публикуване на обявата за провеждане на конкурса в един местен ежедневник до крайния срок за подаване на писмените предложения.

VII. Закупуване на конкурсна документация може да се извърши на гише “Ксерокс услуги”, находящо се в “Център за информация и обслужване на гражданите” в сградата на Община Пазарджик, до 17.30 часа на последния работен ден преди крайния срок за подаване на предложенията. Същата е в размер на 1% върху първоначалната конкурсна цена, но не по-малко от 120 лв., съгласно чл. 53, т. 14, буква „б” от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пазарджик.

VIII. Конкурсът се провежда чрез предварително подаване на писмени предложения от всеки участник в запечатан непрозрачен плик, върху който се отбелязва цялостното наименование на обекта на конкурса, име и адрес на участника. Крайният срок за приемане на предложенията на кандидатите е 17.00 ч. на последния работен ден преди датата на провеждане на конкурса, на гише № 3 – “Общински имоти”, находящо се в “Център за информация и обслужване на гражданите”, бул. “България” № 2. Участник подал предложение след определения срок, не се допуска до участие в конкурса.

  1. IX. Всеки желаещ да участва в конкурса е длъжен да внесе депозитна вноска в размер на 90% от първоначалната цена за учредяваното право на строеж. Депозитът да се внася по сметка: IBAN BG81UBBS80023300455810 при „ОББ” АД Пазарджик, BIC UBBSBGSF, до 16.30 часа на последния работен ден преди датата на провеждане на конкурса.
  2. Утвърждава конкурсните книжа и проект на договор за учредяване право на строеж, които са неразделна част от настоящото решение.

ХI. Възлага на Кмета на Общината да извърши процедурата по провеждането на конкурса.

        

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

32

24

0

8

 

 Оригинал на документа

Поименно гласуване

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

сряда 04 май 2022 - 14:11:55