П Р О Т О К О Л №10 от сесия на Общински съвет – Пазарджик, проведена на 20 септември 2023 г.

О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

П Р О Т О К О Л  №10

 от сесия на Общински съвет – Пазарджик,

проведена на 20 септември 2023 г. от 14.00 часа,

в Пленарна зала, на бул. „България” №2

 

Присъстваха:

I. От МК „НОВОТО ВРЕМЕ”: Хари Харалампиев, Ренета Камберова, Александър Иванов, Румен Димитров, Георги Коприщенов, Тодор Тодоров, Георги Георгиев, Евгени Абаджиев, Венелина Георгиева, Таня Димитрова, Златко Митрев, Христо Бързев, Александър Шопов, Иван Димитров.

II.От ПП ГЕРБ: Иван Панайотов, Найден Шопов, Илиян Вулянов, Гинче Караминова, Евтим Янев, Борис Димитров, Малина Консулова-Златева, Николай Ангелов.

III. От МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”: Лиляна Мърхова-Присадникова, Благо Солов, Лилия Георгиева, Чавдар Чавдаров, Лазар Попов, Велина Георгиева-Петкова, Руди Синапов.

ІV. От ПП „БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ”: Арлин Антонов, Мари Кемчев.

V. От МК „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ”: Бойка Маринска, Димитър Петков.
VІ. От МК „АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ”: Атанас Шопов, Ангел Минков.

VІІ. От ДВИЖЕНИЕ „ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА”: Сашо Ангелов, Васил Янков.

VІІІ. От ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ: Антон Николов.

ІХ. От ПП „ГЛАС НАРОДЕН”: Кирил Андонов.

Х. НЕЗАВИСИМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ: Стоян Траянов, Йордана Темнилова.

Преди началото на сесията, поради отсъствието на председателя,  в 14.10 часа г-н Благо Солов обяви, че в залата има кворум и предложи г-жа Малина Златева, като зам.-председател, да ръководи сесията. Не последваха действия от страна на г-жа Златева. Г-н Солов предложи г-жа Бойка Маринска да ръководи сесията. За гласуваха 11 съветника. Не последваха действия от страна на г-жа Маринска.

С 15-минутно закъснение председателят откри редовната сесия на Общинския съвет.

Предложения по дневния ред нямаше. С 36 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0, общинските съветници приеха следния

 

Д Н Е В Е Н    Р Е Д

1. Приемане отчета за касовото изпълнение на бюджета, средствата от ЕС и отчета на дълга на Община Пазарджик към 31.12.2022 г.
Докладва г-н Тодор Попов – Кмет на Община Пазарджик; съдокладчик г-н Георги Гайдаров – директор на дирекция БОС

2. Приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Пазарджик.
Докладва г-н Георги Гайдаров – директор на дирекция БОС; съдокладчик г-н Минко Минков – началник отдел МДТ

3. Определяне на временно изпълняващи длъжността кмет на общината и кмет на кметство.
Докладва г-н Румен Кожухаров – Секретар на Общината

4. Изменение на работните заплати на кметовете на кметства и кметските наместници на територията на община Пазарджик.
Докладва г-н Румен Кожухаров – Секретар на Общината

5. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за 2024 г. на община Пазарджик.
Докладва г-жа Димитрия Церова – директор на дирекция СД

6. Формиране на маломерни и слети паралелки в училищата на територията на община Пазарджик за учебната 2023/2024 година.
Докладва г-жа Гергана Табакова – директор на дирекция ОК

7. Осигуряване на ресурсно подпомагане на деца и ученици от общински детски градини и училища за учебната 2023/2024 година.
Докладва г-жа Гергана Табакова – директор на дирекция ОК

8. Промяна на граници на част от общински имот с идентификатор 55155.27.163 по КККР на гр. Пазарджик, с начин на трайно ползване: За паркинг.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

9. Промяна на граници на общински имот, представляващ улица по плана на с. Главиница (поземлен имот с идентификатор 15028.502.725 с НТП за второстепенна улица по КККР на с. Главиница, общ. Пазарджик).
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС


10. Промяна на граници на общински имот УПИ XIII-Услуги по плана на с. Синитово (част от поземлен имот 66559.501.212, с НТП: За друг обществен обект, комплекс по КККР на с. Синитово, общ. Пазарджик).
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

11. Продажба чрез публичен търг с тайно наддаване на имоти, частна общинска собственост, находящи се в селата Добровница, Мало Конаре, Огняново, Сарая, Хаджиево и Юнаците, общ. Пазарджик.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

12. Продажба на общински жилища на настанените в тях наематели.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

13. Учредяване без търг или конкурс на право на строеж върху поземлени имоти, находящи се в с. Сбор, общ. Пазарджик, за който има влязъл в сила ПУП – План за регулация и План за застрояване, за изграждане на енергийни обекти.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

14. Учредяване на възмездно право на строеж в поземлен имот с идентификатор 55155.503.1568 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пазарджик, общ. Пазарджик на ”Електроразпределение Юг” ЕАД.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

15. Даване съгласие за закупуване от Община Пазарджик на проектен имот с идентификатор 14619.401.533 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Гелеменово, общ. Пазарджик.
Докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС

16. Разрешаване изработването на ПУП-ПП за трасе на кабел от съществуващ кабелен разпределителен шкаф, монтиран пред ПИ 55155.8.215 и свързан с изход Г на БКТП „Зайкови мандри” до ново ЕТ, монтирано пред ПИ 55155.8.216, землище гр. Пазарджик.
Докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината

17. Разрешаване изработването на ПУП-ПП за трасе на електропровод, водопровод и канализация до проектни УПИ, образувани от ПИ 55155.20.19 в местност Якуба, землището на гр. Пазарджик.
Докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината

18. ПУП – Парцеларен план за определяне трасе на обслужващ път до имот с идентификатор 55155.54.17, съставляващ УПИ XXXII-17,За производствена дейност в местност Татар Мезар по КККР на землището на град Пазарджик.
Докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината

19. Проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ I-180, Търговия и услуги /ПИ 55155.10.452/, УПИ II-180, Търговия и услуги /ПИ 55155.10.453/ в кв. 624 /местност Татар Екин/, УПИ I-180 /ПИ 55155.10.454/, УПИ II-180 /ПИ 55155.10.455/ и УПИ III-180 /ПИ 55155.10.456/ в кв. 629 /местност Татар Екин/ и улица с о.т. 944-919 /ПИ 55155.10.457/ по действащия план на гр. Пазарджик.
Докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината

20. Проект за ПУП – изменение на плана за регулация в обхват УПИ II-7571, За ТП, УПИ XVI-964, Озеленяване и УПИ VIII-963 в кв. 1420 по плана на град Пазарджик.
Докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината

21. Питания.

Г-н Тодор Попов отправи обръщение към общинските съветници.

По първа точка: Приемане отчета за касовото изпълнение на бюджета, средствата от ЕС и отчета на дълга на Община Пазарджик към 31.12.2022 г., докладва г-н Георги Гайдаров – директор на дирекция БОС.  По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси зададоха г-н Евтим Янев, г-жа Бойка Маринска и г-н Благо Солов.

Решението по първа точка /Решение №224/ се прие с 26 гласа – за, против – 10, въздържали се – 3.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По втора точка:  Приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси  и цени на услуги на територията на община Пазарджик, докладва г-н Георги Гайдаров – директор на дирекция БОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по втора точка /Решение №225/ се прие с 36 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

 

По трета точка: Определяне на временно изпълняващи длъжността кмет на общината и кмет на кметство, докладва г-н  Румен Кожухаров – Секретар на Общината.  По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по трета точка /Решение №226/  се прие с 34 гласа – за, против – 0, въздържали се – 1.

 

По четвърта точка: Изменение на работните заплати на кметовете на кметства и кметските наместници на територията на община Пазарджик, докладва г-н  Румен Кожухаров – Секретар на Общината. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по четвърта точка /Решение №227/  се прие с 37 гласа – за, против – 0, въздържали се – 1.

 

По пета точка: Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за 2024 г. на община Пазарджик, докладва г-жа Димитрия Церова – директор на дирекция СД.  По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по пета точка /Решение №228/  се прие с 34 гласа – за, против – 0, въздържали се – 1.

 

По шеста точка: Формиране на маломерни и слети паралелки в училищата на територията на община Пазарджик за учебната 2023/2024 година, докладва г-жа Гергана Табакова – директор на дирекция ОК.  По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Г-жа Табакова съобщи, че е допусната техническа грешка, която беше поправена. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по шеста точка /Решение №229/ се прие с 38 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

 

По седма точка: Осигуряване на ресурсно подпомагане на деца и ученици от общински детски градини и училища за учебната 2023/2024 година, докладва г-жа Гергана Табакова – директор на дирекция ОК. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по седма точка /Решение №230/  се прие с 35 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

 

По осма точка: Промяна на граници на част от общински имот с идентификатор 55155.27.163 по КККР на гр. Пазарджик, с начин на трайно ползване: За паркинг, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по осма точка /Решение №231/  се прие с 31 гласа – за, против – 2, въздържали се – 1.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По девета точка: Промяна на граници на общински имот, представляващ улица по плана на с. Главиница (поземлен имот с идентификатор 15028.502.725 с НТП за второстепенна улица по КККР на с. Главиница, общ. Пазарджик), докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси  и предложения нямаше.

Решението по девета точка /Решение №232/ се прие с 31 гласа – за, против – 1, въздържали се – 2.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По десета точка:  Промяна на граници на общински имот УПИ XIII-Услуги по плана на с. Синитово (част от поземлен имот 66559.501.212, с НТП: За друг обществен обект, комплекс по КККР на с. Синитово, общ. Пазарджик), докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по десета точка /Решение №233/ се прие с 32 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По единадесета точка: Продажба чрез публичен търг с тайно наддаване на имоти, частна общинска собственост, находящи се в селата Добровница, Мало Конаре, Огняново, Сарая, Хаджиево и Юнаците, общ. Пазарджик, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по единадесета точка /Решение №234/ се прие с 29 гласа – за, против – 8, въздържали се – 0.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По дванадесета точка: Продажба на общински жилища на настанените в тях наематели, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС.   По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по дванадесета точка /Решение №235/ се прие с 28 гласа – за, против – 10, въздържали се – 2.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По тринадесета точка: Учредяване без търг или конкурс на право на строеж върху поземлени имоти, находящи се в с. Сбор, общ. Пазарджик, за който има влязъл в сила ПУП – План за регулация и План за застрояване, за изграждане на енергийни обекти, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпрос зададе г-жа Лиляна Мърхова. Тя предложи вносителят да оттегли точката. Не беше направено.

Решението по тринадесета точка /Решение №236/ се прие с 25 гласа – за, против – 12, въздържали се – 2.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По четиринадесета точка: Учредяване на възмездно право на строеж в поземлен имот с идентификатор 55155.503.1568 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пазарджик, общ. Пазарджик на ”Електроразпределение Юг” ЕАД, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по четиринадесета точка /Решение №237/ се прие с 31 гласа – за, против – 1, въздържали се – 2.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По петнадесета точка: Даване съгласие за закупуване от Община Пазарджик на проектен имот с идентификатор 14619.401.533 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Гелеменово, общ. Пазарджик, докладва инж. Теменушка Иванова – началник отдел УОС.    По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по петнадесета точка /Решение №238/ се прие с 29 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По шестнадесета точка: Разрешаване изработването на ПУП-ПП за трасе на кабел от съществуващ кабелен разпределителен шкаф, монтиран пред ПИ 55155.8.215 и свързан с изход Г на БКТП „Зайкови мандри” до ново ЕТ, монтирано пред ПИ 55155.8.216, землище гр. Пазарджик, докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по шестнадесета точка /Решение №239/ се прие с 31 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По седемнадесета точка:  Разрешаване изработването на ПУП-ПП за трасе на електропровод, водопровод и канализация до проектни УПИ, образувани от ПИ 55155.20.19 в местност Якуба, землището на гр. Пазарджик, докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината.  По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по седемнадесета точка /Решение №240/ се прие с 30 гласа – за, против – 0, въздържали се – 2.

         Поименното гласуване, издадено от електронната система за гласуване, е приложено към решението.

 

По осемнадесета точка:  ПУП – Парцеларен план за определяне трасе на обслужващ път до имот с идентификатор 55155.54.17, съставляващ УПИ XXXII-17,За производствена дейност в местност  Татар Мезар по КККР на землището на град Пазарджик, докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по осемнадесета точка /Решение №241/ се прие с 30 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

 

По деветнадесета точка:  Проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ I-180, Търговия и услуги /ПИ 55155.10.452/, УПИ II-180, Търговия и услуги /ПИ 55155.10.453/ в кв. 624 /местност Татар Екин/, УПИ I-180 /ПИ 55155.10.454/, УПИ II-180 /ПИ 55155.10.455/ и УПИ III-180 /ПИ 55155.10.456/ в кв. 629 /местност Татар Екин/ и улица с о.т. 944-919 /ПИ 55155.10.457/ по действащия план на гр. Пазарджик, докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси и предложения нямаше.

Решението по деветнадесета точка /Решение №242/ се прие с 30 гласа – за, против – 0, въздържали се – 0.

 

По двадесета точка: Проект за ПУП – изменение на плана за регулация в обхват УПИ II-7571, За ТП, УПИ XVI-964, Озеленяване и УПИ VIII-963 в кв. 1420 по плана на град Пазарджик, докладва арх. Румен Стефанов – Главен архитект на Общината. По точката са спазени изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Материалът е разгледан от постоянните комисии, становищата са положителни. Въпроси зададоха г-н Евтим Янев и г-жа Бойка Маринска.

Решението по двадесета точка /Решение №243/ се прие с 26 гласа – за, против – 8, въздържали се – 2.

 

Поради изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито.

Председател:

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

 

Съставил протокола:

Дона Терзийска

Оригинал на документа

сряда 27 септември 2023 - 11:09:58