Р Е Ш Е Н И Е №263 ОТНОСНО: Одобряване на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за „Строителство, експлоатация и поддържане на обект за паркиране и обслужване на

     О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т  -  П А З А Р Д Ж И К

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

263

от 24 ноември 2022 година, взето с Протокол №13

 

 

ОТНОСНО: Одобряване на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за „Строителство, експлоатация и поддържане на обект за паркиране и обслужване на превозни средства – паркинг, разположен в поземлен имот с идентификатор 55155.503.821 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пазарджик”. 

 

          След като обсъди предложения от Кмета на Община Пазарджик проект на решение за откриване на процедура за определяне на концесионер, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8, във връзка с ал. 2 от ЗМСМА, чл. 40, ал. 2, т. 1 и чл. 71, ал. 1, във вр. с ал. 4 от Закона за концесиите /ЗК/ и като взе предвид посочените по-долу мотиви:

 

  1. Проектът за концесия „Строителство, експлоатация и поддържане на обект за паркиране и обслужване на превозни средства – паркинг, разположен в поземлен имот с идентификатор 55155.503.821 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пазарджик”, е включен в актуализираният с Решение № 148 от 28 юни 2021 г. на Общински съвет – Пазарджик План за действие за общинските концесии за периода 2021 г. – 2027 г.

 

  1. Изготвени са:

- концесионни анализи: правен, финансово-икономически, технически и социален анализ, които са в съответствие и съгласно реда на чл. 57, ал. 2 от ЗК и Наредбата за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията;

- проект на обосновка на концесията, проект на документация на концесията, проект на обявление – съобразно разпоредбата на чл. 58, ал. 1, във вр. с ал. 2 от ЗК.

 

  1. По реда на чл. 58, ал. 3 от ЗК са изискани и получени съгласувателни становища от компетентните държавни органи: Министерство на околната среда и водите, Държавна агенция “Национална сигурност”, Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.

 

  1. Със ЗК е определено, че правомощията на концедент за общинските концесии се изпълняват от кметовете на общини, но за осигуряване на административен контрол и гарантиране защитата на обществения интерес е предвидено съответният Общински съвет да одобрява основните актове, свързани с възлагането и изпълнението на общинските концесии – откриването и прекратяването на процедура, както и изменението и прекратяването на концесионни договори. Със ЗК на общинските съвети е възложено да одобряват годишни отчети на кметовете на общини относно изпълнението на включените в Плана за действие проекти и на концесионните договори.

 

  1. Предоставени приложения, както следва:

5.1. проект на решение на Кмета на община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за „Строителство, експлоатация и поддържане на обект за паркиране и обслужване на превозни средства – паркинг, разположен в поземлен имот с идентификатор 55155.503.821 по КККР на гр. Пазарджик”;

5.2. обосновка за възлагане на концесията;

5.3. проект на документация за концесията;

5.4. проект на концесионен договор;

5.5. проект на обявление;

5.6. съгласувателни становища по чл. 58, ал. 3 от Закона за концесиите;

 

Общинският съвет – Пазарджик

 

Р  Е  Ш  И:

 

І. Одобрява проекта на решение на Кмета на Община Пазарджик за откриване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за „Строителство, експлоатация и поддържане на обект за паркиране и обслужване на превозни средства – паркинг, разположен в поземлен имот с идентификатор 55155.503.821 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Пазарджик”.

 

ІІ. Процедурата за определяне на концесионер да се организира от концедента, който съгласно чл. 17, ал. 5, във вр. с ал. 3 от Закона за концесиите е Кмета на Общината и да се проведе от назначена от него комисия за провеждане на процедурата за определяне на концесионер.

 

          ІІІ. Решението не подлежи на обжалване, относно неговата законосъобразност, съобразно чл. 156, ал. 5 от Закона за концесиите.

 

 

Общ брой на общинските съветници

Общо гласували

За

Против

Въздържали се

41

37

27

7

3

 Приложение

 Оригинал на документа

 Поименно гласуване

 

 

 

 

 

ХАРИ ХАРАЛАМПИЕВ

Председател на Общински съвет – Пазарджик

четвъртък 01 декември 2022 - 16:59:47